Umman’dan Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’a Onur Nişanı
13 Şubat 2025 | 17:18

Umman Sultanı Heysem bin Tarık tarafından Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’a Türkiye ve Umman Sultanlığı arasındaki kültürel ilişkilere sunduğu katkı ve gösterdiği çabalardan dolayı "Onur Nişanı" verildi. Umman’ın Ankara Büyükelçisi Saif Rashid Saif Al-Jahwari tarafından Büyükelçilikte düzenlenen törene Büyükelçi Saif Rashid Saif Al-Jahwari ve Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’ın yanı sıra Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı BE. Prof. Dr. Derya Örs, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ahmet Tokdemir, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, T.C. Ortadoğu Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Hakan Karaçay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Hasan Tezer, Prof. Dr. Serhat Karyeyen, Genel Sekreter Mustafa Afşar, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Serdar Polat, Prof. Dr. Togay Seçkin Birbudak ve Dr. Ahmet Bilal Dostbil ile Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sena Aydoğan katıldı.

Umman’ın Ankara Büyükelçisi Saif Rashid Saif Al-Jahwari konuşmasına, “Bugün, Umman Sultanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki kültürel ve tarihi ilişkilerin hizmetinde seçkin çabalar gösteren prestijli bir akademisyen figürün onurlandırılmasını kutlamak için bu mübarek törende aranızda olmaktan onur duyuyorum” diyerek başladı.

Büyükelçi Al-Jahwari, Umman için ülke tarihine ilişkin belgelere ulaşmanın büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye ile bu konuda iş birliği yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Uğur Ünal’ın iki ülke arasındaki tarihi bağları belgelemek ve pekiştirmek için büyük çaba harcadığını ifade eden Büyükelçi  Al-Jahwari, 2010 yılı Nisan ayında Umman Ulusal Kayıtlar ve Arşiv Kurumu ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı arasında imzalanan iş birliği mutabakatının önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Büyükelçi Saif Rashid Saif Al Jahwari, Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal’a hitaben “O zamandan beri, Osmanlı arşivlerinden ve Türkiye Cumhuriyeti arşivlerinden Umman, Zanzibar ve daha sonra Umman Sultanlığı tarihi ile ilgili binlerce belgenin içeriğini toplamak, sınıflandırmak, çevirmek ve elde etmek için büyük ölçekli bir projenin uygulanmasında önemli bir rol oynadınız” diye konuştu.

Umman’ın Ankara Büyükelçisi Al-Jahwari, iki ülkenin tarihlerine ilişkin "Osmanlı Belgelerinde Umman: Üç Yüz Yetmiş Yıllık Tarihsel İlişkiler" başlığı altında üç cilt, "1929'dan 2020'ye kadar olan dönemde Türkiye Cumhuriyeti belgelerinde Umman-Türk ilişkileri" başlığı altında da iki cilt eser yayınlandığını anlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal ise konuşmasına bugün burada bulunmaktan büyük bir onur ve mutluluk yaşadığını ifade ederek başladı. Tarihçiler ve arşiv uzmanlarının geçmişten gelen bilgi birikimini değerlendirmek ve geleceğe dair anlamlı bilgiler elde etmekle yükümlü araştırmacılar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ünal, bu yönüyle bakıldığında tarihçinin geçmişi araştıran ve genelde de kıymeti, zamanla anlaşılan insanlar olduğuna değindi. Bugün dünyadaki saygın tarihçilerin pek çoğunun, öldükten sonra iltifat gördüğünü anlatan Prof. Dr. Uğur Ünal, bu açıdan hayatta iken böyle bir nişana layık görülmenin kendisi için çok büyük bir ayrıcalık ve iftihar kaynağı olduğunu vurguladı.

Altı yüz yıldan fazla bir süre geniş bir coğrafyada hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün hala Osmanlı mirası coğrafya ve komşularıyla yakın ilişkilerini sürdürdüğüne dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz de başkentleri arasında binlerce kilometre mesafe bulunmasına rağmen Osmanlı Devleti ile Umman Sultanlığı arasında başlayan ve günümüzde de güçlenerek devam eden siyasi, diplomatik, askerî, kültürel, dinî ve ekonomik sahalarda çok güçlü ilişkilere dikkat çekmek istedik. Bu kapsamda Devlet Arşivleri Başkanlığı görevinde bulunduğum dönemde başlattığımız çalışmaların hareket noktasını Türkiye ile Umman Sultanlığı arasındaki çok eski ilişkileri ihtiva eden kadim belgelere dayandırdık.”

Prof. Dr. Ünal, Osmanlı arşivleri incelendiğinde bu yakın ilişkileri, iki ülke sultanlarının karşılıklı mektuplaşmaları, kültürel ve ticari ilişkileri, hatta kurulan akrabalık bağlarını yakinen görebildiklerini söyledi. Bu kaynakları ele alarak meslektaşı Umman Arşiv İdaresi Başkanı Dr. Hamad bin Mohammed Al-Dhuhayani ile ortak çalışmaları neticesinde beş ciltlik bir eseri hayata geçirdiklerini dile getiren Prof. Dr. Uğur Ünal,  birinci el kaynaklarla hazırlanan eserin, iki ülke arasındaki köklü ilişkileri ortaya koyması adına son derece önemli ve bir ilk olma özelliğine sahip olduğuna işaret etti. Yetkin bir kadronun çalışmasının ürünü olarak ortaya çıkan bu eserin Umman tarihinin çok daha iyi anlaşılabilmesi adına önemli rol üstleneceğini umut ettiğinin altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Uğur Ünal, “Devlet Arşivleri Başkanlığım döneminde sadece Osmanlı dönemi vesikalarının değil aynı zamanda Umman Sultanlığı’na dair Dışişleri Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız arşivlerinin de araştırmaya açılmasına hız verdik. Böylece Umman Sultanlığı’nın yakın dönem tarihinin daha iyi anlaşılmasına da katkıda bulunmaya gayret ettik” dedi.

7 Ağustos 2024 tarihinde Umman’da Dhofar Valiliği’nin başkenti Salalah’ta “Sakız Ülkesinde Bir Vatan Hafızası” adlı belgesel sergisini Al-Dhuhayani ile beraber organize ettiklerini belirten Prof. Dr. Ünal, “Bu serginin bir devamı da Majesteleri Umman Sultanı Heysem bin Tarık’ın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı Ankara’da ziyareti münasebetiyle 29 Kasım 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Burada da Majestelerini kıymetli kardeşim Devlet Arşivleri Başkanı Doç. Dr. Muhammed Ahmet Tokdemir ile birlikte ağırlama şerefine nail olduk” diye konuştu.

Prof. Dr. Ünal, konuşmasında bu faaliyetlerin yürütülmesinde desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Umman Sultanlığı Ankara Büyükelçisi Saif bin Rashid bin Saif Al-Jahwari’ye ve Türkiye Cumhuriyeti Maskat Büyükelçimiz Sayın Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu’na teşekkür etti.

“Majesteleri Umman Sultanı Heysem bin Tarık bin Teymur el-Bûsaid tarafından Türkiye ve Umman Sultanlığı arasındaki kültürel ilişkilere sunmaya çalıştığım katkı ve gösterdiğim çabalardan dolayı bu şeref nişanına layık görülmem şahsım adına büyük bir onurdur” diyen Prof. Dr. Ünal, hâlihazırda yürütmekte olduğu Rektörlük görevi boyunca da iki ülke arasındaki güçlü tarihsel bağlara dikkat çekmek için elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini söyledi.

-1 -1 -1 -1 -1 -1 -1 -1
background image